Home » Arbejdsmiljø » Nyd din ungdom, men begynd at spare penge op tidligt

Nyd din ungdom, men begynd at spare penge op tidligt


Som ung har du en masse ting, du gerne vil bruge penge på, og en pensionsopsparing er måske ikke det, der har førsteprioritet. Indbetalinger til pensionen er næppe noget, du har skænket mange tanker.

Du har garanteret fået velmenende råd fra både dine forældre og din bankrådgiver om, at jo tidligere, du starter din pensionsopsparing, des bedre. Uanset, hvor irriterende og bedrevidende det kan lyde, er det et uomtvisteligt faktum, at jo tidligere du starter, des mere får dine penge lov til at arbejde for dig – og det vil gøre en stor forskel senere i dit liv.

Du kan tage en snak med en investeringsforening som Miranova, hvis du hellere vil investere pengene end at starte en traditionel pensionsopsparing.

Betal din gæld først

Er du helt ung og endnu ikke fastgroet på arbejdsmarkedet, kan det være fornuftigt nok at spare op på andre måder. Du bør arbejde på at få din økonomi til at hænge sammen, inden du påbegynder din pensionsopsparing. Det kan eksempelvis være ved at afbetale på gæld, du skylder.

Når du er ung, og pengene er små, er det ikke nødvendigvis pensionsopsparingen, der er vægter højest. Hvis du får afbetalt din gæld, vil du have mere luft i din månedlige økonomi, og du vil have færre renter på dit lån.

Sæt 10 procent af til pension

Før du begynder at spare op til pensionen, bør du gøre dig nogle tanker omkring, hvordan du gerne vil leve, når stopper på arbejdsmarkedet. Vil du eksempelvis opretholde den samme levestandard, som da du arbejdede?

En god tommelfingerregel er, at du bør afsætte omkring 10 procent af din løn til din pensionsordning. Det er en god idé at starte, før du fylder 30 år. Du kan løbende tilpasse dine indbetalinger, i takt med at du stiger i løntrin.

Hvem har ansvaret for din opsparing?

De fleste lønmodtagere indbetaler til pensionen gennem arbejdsgiver. Her går en procentdel af din løn til en arbejdsmarkedspensionsordning. Hvis du får lønforhøjelse, kan du eksempelvis selv sørge for, at halvdelen heraf bliver lagt til indbetalingen. På den måde vil du ikke mærke, at du sætter mere til side end før.

Er der ikke en obligatorisk ordning på dit arbejde, er du selv ansvarlig for at indbetale din pension, når du får dit første job. Det er særligt vigtigt, hvis du er selvstændig. Her er det nødvendigt, at du tænker på dig selv – og du kan ikke regne med, at din virksomhed fungerer som en opsparing. Du har ingen sikkerhed i den.

 

Check Also

pause

Kontinuerlige pauser i løbet af arbejdsdagen skaber effektivitet

Der er stor forskel på, hvordan folk arbejder bedst. Derfor er der også stor forskel …